Jet Lag

-->
Okyanus aşırı yolculuklardaki uçuş sonrası bir çok kişinin muzdarip olduğu, zaman şaşması durumuna jet-lag deniyor. Alıştığımız biyolojik saat dilimden farklı zaman dilimine geçişle, vücudumuzun yeni saate uyum problemi yaşayıp, adapte olma güçlüğüdür jet lag. 



Yeni saat dilimindeyken, beynimizin  hipotalamus beziyle düzenlenen biyolojik saatin uyum problemi olarak özetleyebileceğimiz bu durum, batıdan doğuya yapılan yolculuklarda etkisini daha fazla göstermektedir. Bunun sebebi, geç kalkmanın erken kalkmaktan daha kolay olmasından kaynaklanır.
 
Alışık olduğumuz doğal ritmin şaşmasıyla ortaya çıkan bu sorunu ilaç kullanımıyla aşabildiğini söyleyenler olsa da, bilimin bu dalıyla ilgilenen uzmanlar, çözüm amacıyla hap kullanımına epey ihtiyatlı yaklaşmaktalar. En popüler olan melatonin kullanımı, beyinde doğal olarak çok az miktarlarda salgılanan bir hormon olarak, dışarıdan alımıyla etkisinin nelere yol açabileceği belirsiz olduğu söyleniyor. Uyku hapları da bu soruna çare olmaktan çok, kan dolaşımını yavaşlatarak yan etkilere sebep olabileceği uzmanlarca belirtilmektedir. Yeni araştırmaların sonucunda farelerde olumlu etkiler gösteren ilaç Viagra olmuş, ancak insanlarda ne gibi sonuç vereceği henüz bilinmiyor.


Kişisel olarak ilaç kullanımından uzak durmaya gayret eden biri olarak, bulabildiğim çözümleri, doğal ve uygulaması basit yöntemler üzerinden oluşturdum. Jet-lag’in etkilerini azaltmak üzere, uçuş öncesi, esnası ve sonrası olmak üzere işte size tavsiyeler;

Uçuş Öncesi:
Zaman dilimi farklı bir bölgeye uçmadan önce vücudun dinlenmiş, zinde olması çok önemli. Uçuş öncesinde yorgun düşmüş bünye jet-lag’in etkisini artıracak bir durumdur. Yolculuk öncesi otçul, sağlıklı beslenmenize ek olarak, bir ay öncesinde gideceğiniz yerin saat dilimine uygun şekilde, güne erken veya geç başlayarak vücudu alıştırabilirsiniz.


Uçuş Esnasında:
Uçakta geçireceğiniz saatlerde dikkat etmeniz gereken, vücudun su dengesini bozmamak üzere ‘dehidrasyon’a (susuzluğa) maruz kalmamaktır. Alkol ve kahve tüketimi vücudunuzda su eksilmesine sebep olacağından jet lag tetikleyicilerdir. Su takviyesiyle geçirmeniz önerilen uçuşunuzda koltuğunuzda sabit kalmaktansa, hafif hareketlerle egzersiz yapmak yardımcı bir unsurdur. Yorgun olmayan dinlenmiş bir vücut sorunu aşmakta ana belirleyicidir.


Uçuş Sonrası:
Yeni saat dilimine uygun şekilde, yemek ve uyku saatlerini ayarlamanız en önemlisi. Vücudun yeni koşullara hazırlanmasını gün ışığında dışarıda olup, onun enerjisi yardımıyla sağlayabilirsiniz. Biyolojik saati oluşturan gün ışığıdır, güneş ışığına maruz kalmak hızlı sonuç alabileceğiniz bir yöntemdir. Özetle, yeni saat dilimindeki yere ulaştığınız andan itibaren, oranın koşulları ve ritmine uygun dönüşüme geçmeye çalışmanız size yardımcı olacaktır.
  
 
Jet Lag yaşamadığınız, size ters gelecek saat dilimlerine uyumlu geziler yapabilmeniz dileğiyle...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi