Adem Badem

"hakikat insanlara uğruna yaşamak için bir neden verir. bir nedenin varsa, 

altından kalkamayacağın hiçbir zorluk yoktur. yük, o zorluğun kendi ağırlığı 

değildir, yük, o zorluğu taşımak için bir nedeninin olmamasıdır". 

(Levh-i Mahfuz)


Hız çağının baş döndürücü etkisi sarıyor ortalığı, alaca bulaca algılamalara sebep olan sürat içinde yol bulmaya çalışırken,  karmaşada gösterilmek istenen verilmiş oluyor. Seks, şike, dayak veya kaza görüntüsü diye sunulan, bakıp göremediklerimiz bizleri cahil kılıyor. Azımız gerçeklerin merakı içinde kalıyoruz. Kalmak istemeyip hızı da kaçırmak istemeyenler akan karmaşaya katkıyı fark etmeden sağlıyor. Kimisinin izlemeden kimisinin izleyip yorumladığı "Fok Badem'e dayak" videosunun ardından koparılan fırtınanın savurduğu tozları silkeleyerek yazmaya çalışıyorum.

Foto: Cem Orkun Kıraç

Ortalık yerde "denizde karşıma çıkarsa zıpkınla vururum" deme cür'etini gösterenler ve onu öldürmek amacıyla saldıranlara karşı, "Akdeniz Foku'nu Korumak Akdeniz'i Korumaktır" sloganıyla, namı diğer Monachus Monachus neslinin tükenmemesi için yirmi yıldır mücadele eden, çabalayan bir STK mağdurken suçlu ilan edilmekte. Fark edilmesi hassasiyetle titizlik isteyen bir durum var ortada.

Foto: Cem Orkun Kıraç

Didim açıklarında Aralık 2006’da, henüz bir buçuk aylık bir yavru iken Sahil Güvenlik desteğiyle bakıma muhtaç halde bulunan Badem, 5 senedir dönemsel rehabilite sürecinden geçiyprdu. Badem'in doğal ortamda, insanlardan uzak kalması gerekmekteydi.  Durumu insanlara anlatmak Badem'e anlatmaktan daha zordu. Badem'le ilgili çıkan haberlerin çoğu bilinçlendirmeden uzak, özensizce verildi. Güncel haberlere bakınca sanki bir sirk/gösteri merkezinde esir tutulan canlı sanırsınız Badem'i. Badem'in bakım altına alınışı keyfi bir rehabilitasyon olayı olmadığı gibi, doğa koruma adına özverili bir mecburiyetle gerçekleşmiş nadir iyi işlerdendir. Sanki esaret altında işkence ediliyormuş algısı, harcanan emeklere yazık etmekte. Hakikat size gösterilmeye çalışılan değil, derinlik içinde bulma çabası isteyen bir sabır işidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Yahudi Mahallesi

Ankara'nın Logosu