Ankara'nın bitmeyen amblem çilesi
Ankara'nın amblemi yine değişmiş, son ambleme bakarsak güya değişmiş demek daha doğru olur. Daha önce neyi simgelediği belli olmayan üç yıldız, devam etse AB bayrağını oluşturacak yarı çember şeklinde beşe çıkmış, daha önce Atakule'nin mi yoksa Kocatepe'nin mi belli olmayan kubbesi mavileştirilen konturlarla Atakule olarak belirginleştirilmiş, yanı sıra minarelere küçük çizgiler eklenmiş hepsi bu!
Son değişikliğin ardından Melih Gökçek"Mahkemenin kararının aslında yasal bir dayanağı yok. Çünkü kanun diyor ki; 'Belediye Meclisinin salt çoğunluğuyla kabul edilir ve Valiliğin onayıyla yürürlüğe girer. ' Böyle bir konuyu mahkemenin, 'Yok efendim şekli benim hoşuma gitmedi, bu Ankara'yı temsil etmez' şeklinde, üç hakimin kendi yargısına göre yorumlaması olacak iş değil ama biz yine de mahkemeye saygılı olduğumuz için buna uyduk. Şimdi de gerçekten güzel bir amblem geldi, her şey Ankara'yı temsil ediyor" demiş. (kaynak Haber312.net)
AK Partili ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla Ankara'nın bir öncekinin benzeri yeni amblemi belirlendi. Oysa ki, 1995'ten bu yana kullanılmakta olan amblem Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından şu gerekçeyle değiştirilmesi istenmişti;
''Tarihsel geçmişindeki Hitit, Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı etkileriyle kültürel dokusu şekillenen Ankara günümüze yansıyan kent kimliğini ağırlıklı olarak ulusal kurtuluş savaşımız sırasında da yönetsel merkez olarak kullanılan TBMM'nin bulunduğu yer olmasından ve Ulu Önder Atatürk öncülüğünde yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti niteliğine kavuşmasından almaktadır. Başkent olduktan sonra hızlı bir sosyal, ekonomik, siyasal, askeri ve kültürel gelişime sahne olan Ankara'yı tanıtacak amblem kentin dönüşümünde temel etken olan, cumhuriyetin çağdaş uygarlığı temel alan felsefesi ve dayandığı değerlere işaret etme açısından da büyük önem taşımaktadır. Buna karşın uyuşmazlık konusu amblemden kullanılan görsel ögelerin ayrı ayrı ve bir bütün olarak kompozisyonu ile Ankara'nın kendine özgü karakteristiğini, tarihsel ve kültürel kimliğini yansıttığından söz edilemez.''
Söylenecek çok şeyleri dinlemek isterseniz kedili logo ortaya çıktığı Haziran 2010'da yazdığım 'Ankara'nın Logosu' blogumu okumanızı öneririm.
Yorumlar