35 Saniyede Cinsiyetçilik

OKUMA ÖNCESİ GÜNCEL NOT: Aşağıda yazdığım yazının ardından reklamı hem TV'da hem kendi web sitesinde revize eden, cinsiyetçi ögeleri kaldıran Pınar'a teşekkür ediyorum! 


Sadece 35 saniyelik bir reklamda cinsiyetçi yaklaşım nasıl olurun örneğini izledim Pınar Et reklamında. Bir aile evde akşam yemeğindeler, kocası karısını güya yücelten bir jest yapıp başından çiçekler döktürüyor, kadın şaşkın "hayatım ne gerek vardı?" diyor. Kocasının cevabı; "çalış, üç çocuğa bak, evin işlerine yap, bir de üzerine İslim Kebabı yap, sana az bile..." böyle söylediği ve güller döktürdüğü için karısını düşünen kişi oluveriyor adam. Reklam kadının "mecburi" görevlerini özetlemiş 35 saniyede... 


Reklamın sonunda kadın kinayeli bir dille "bu gülleri de sen süpürüverirsin artık!" dediğinde adam şaşkın yemekten kesiliyor ve yüzünde "yok artık!" ifadesi beliriyor. Adam mı yoksa kadın mı daha ağır bir iş temposunda olduğu belirsiz, lakin belli olan çalışan bile olsa kadının mecburi görevleri; çocuklara bakmak, temizlik ve yemek yapmakmış, güller döktüren kocanın onları toplaması bile garipmiş. Bir tek bana mı garip geliyor bu kurgu?



                                                               reklamı izlemek için 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi