Bir Deliliğin Hatıra Defteri; Akün ve Şinasi
Kamuya ait tarihe mal olmuş yapıların özünün bozulup ranta dönüştürme kervanı Akün ve Şinasi Sahneleri'nin bulunduğu binanın satışa çıkarılmasıyla devam ediyor. 5 Şubat'ta yapılacak ihale şartnamesinde sahnelerin korunup varlığının sürdürülmesine dair bir ibare ise bulunmamakta...
İlistürasyon: Aydan Çelik
Emekli Sandığı tarafından kurulan; Sosyal Güvenlik Kurumu, Kızılay, Türk Hava Yolları, Atatürk Orman Çiftliği ortaklığındaki Emek İnşaat tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılan bina, tıpkı İstanbul Emek Sineması ve İnci Pastanesi'nin bulunduğu bina gibi parayı bastıranın istediği şekle sokacağı bir yere dönüşme tehlikesinde.
1975 yılında Hababam Sınıfı'yla açılan Akün Sineması 2002'de kapanıp Devlet Tiyatroları tarafından Akün Sahnesi'ne dönüştüğünde üzüntümüz hafiflemişti, bu özel mekan hiç değilse tiyatro olarak yaşayacaktı. Lakin şimdi ihaleyi alacak kişi/şirket 50 milyona yakın bedeli ödeyip yapının özünü bozmadan devam edeceğini düşünmek Pollyanna iyimserliğinin ötesinde kalıyor. Hedef pek tabii ya AVM ya da otel yapmak olacaktır. Şayet halkın tepkisiyle satışa rağmen sahneler varlığını koruyacak olursa devletin kiracı durumuna düşeceği bir hal de meydana gelebilir. Yani bu sahneler kapanmasın derken, birilerine de peşkeş çekilmemesi, devletin kiracı durumuna düşürülmemesi gerekir.
Satış ihalesinden Devlet Tiyatroları'nın haberdar olmadığına dair Emek İnşaat; "Satış kararını bildirmek gibi bir yükümlülükleri olmadığını..." beyan etmiş! Akün Sahnesi'nde bu sıralar gösterimde olan Bir Delinin Hatıra Defteri'nden esinlenerek, bu ve benzeri fil mideli rant hırsları tarihe deliliğin hatıra defteri olarak geçecektir. Biz Ankaralılar'a, bu sahneleri dolduran seyirciye ve tozunu yutan oyunculara düşen, bizlere ait olanı ranta teslim etmemektir.
Yorumlar
http://gazetesolfasol.com/yazi/270/bir-ihtimal-daha-var-akun-ve-cagdas-sahne-sinasi/