Orienteering

Orienteering, bir parkur içinde belirlenmiş hedeflere sırayla ulaşmak üzerine kurulu, yön/hedef bulma sporudur. Fiziksel direnç, hareket ve karar vermenin uyumu bu spor için gereken temel özellik. Harita üzerinde belirlenmiş noktalardan öncelikli sırada bulunan yöne rota belirleyip, ardından yollara düşülür. Bizim en son yola düşüşümüz sevgili Orhan Serdar'ın önerisiyle ODTÜ Orienteering ekibinin organize ettiği Ahlatlıbel parkurunda oldu.

 Uluslarası Orienteering Bayrağı


Ahlatlıbel'de katıldığımız etkinliği herkese tavsiye ederim. Üç farklı derecede oluşturulmuş parkurlardan seviyenize göre seçip, size verilen harita ve pusulayla düşüyorsunuz yollara. ODTÜ ekibinin organizasyonu ormanlık bir alanda gerçekleştirildi. Bazı zamanlar daha bozkır yerlerde de parkurlar oluşturuluyormuş. Şayet orman dışında açık patikalardan da geçtik. 

 Orienteering için gereken ekipmanlar; harita, pusula ve düdük

Etkinliği yaptığınız alan için verilen haritada doğaya ait veya insan yapımı referanslar şema olarak bir köşede belirtiliyor. Böylece salt pusula değil, görebildiklerinizden kerteriz alıp yön bulabiliyorsunuz.  Orienteering fiziksel dayanıklılık üzerine kurulu gibi görünse de aslında düşünsel tarafı daha baskın olan bir spordur.

      Ahlatlıbel Parkuru Haritası

Kavrama, karar verme ve uygulama senkronizasyonunu sağlamak bu sporun temelidir. Karar verip çizilen rotanın hatalı olması durumunda yeni rota çizerek yeniden   konsantrasyon sağlayabilmek başarılı bir aktivite için sahip olunması gerekendir.

 Bulunması gereken noktalar turuncu ve beyaz işaretlerle belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi