Japon İşi

-->
1986 yılından beri Kırşehir Kaman’da arkeolojik kazı gerçekleştiren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü, Erken Tunç Çağı’na kadar uzanan Kalehöyük’ün tarihsel geçmişini günyüzüne çıkarmakta. Hititler’den, Osmanlı’ya dek uzanan kültürlerin izleri bulunan bu yerden ekibin ortaya çıkardığı çarpıcı eserler, 10 Temmuz 2010’da açılışı yapılan müzede ziyaretçilerini bekliyor.

Foto: Enver Arcak
Bilimsel araştırma ve arkeolojik kazılar yapmak; elde edilen bilgileri kurs, seminer, konferans ve yayın yoluyla paylaşmak üzere bir çok bölümden oluşan ensitütü binalarının yer aldığı alan içerisinde, 1993'de bir Japon botanik bahçesi de inşa edilmiş. Varlığından haberdar olduğumda, bir zaman yolumu düşürmem gereken ziyaret noktalarından biri olarak burayı listeme almıştım. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından inşa edilen Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin açılışıyla, görmek için birden fazla sebep oluşunca, geçen Pazar yola koyulduk.

Foto: Enver Arcak
Kaman Ankara’ya 140 km uzaklıkta. Konya istikâmetinde, Gölbaşı’nı geçtikten sonra soldaki Bala ayrımından gidilebileceği gibi, Şereflikoçhisar’dan sonraki, Kırşehir ayrımından da ulaşılabilir. Biz Bala ayrımından gidip, dönüşümüzü Hirfanlı Barajı ve Tuz Gölü’nü de görmek üzere Şereflikoçhisar üzerinden yaptık. Mesafeler her iki yoldan da aynı ancak, Bala yolunun bozuk kısımlarından dolayı diğer yolu tercih etmenizi öneririm. Her iki yoldan da gidildiğinde ulaşılan Kaman’dan, Kırşehir yönüne 5 km yol aldıktan sonra sağda göreceğiniz tabelaları takip ederek buraya ulaşabilirsiniz. Bala üzerinden gidilen yol muhteşem ayçiçek tarlalarıyla süslü.

Foto: Enver Arcak

İç huzur verici Japon Bahçesi gezintisinin ardına bıraktık müze ziyaretimizi. Japon bitkilerinin yanı sıra, kayalardan gürül gürül akan suni şelalesi, göletleri ve asimetrik düzende kurulu yürüme yollarıyla rahatlatıcı bir huzur bahçesi hediye edilmiş Kaman’a.



Foto: Enver Arcak


Foto: Enver Arcak

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin mimarisi bir tümülüsü andırıyor. Giriş kapısının her iki yanında yer alan Hitit aslanlarının buyur ettiği müzenin girişinde, yukarıdan projeksiyonla mühür ve süs eşyalarında kullanılan motifler yere yansıtılmış. Üzerinden geçtiğinizde küçük parçalarla dağılıyor ve yeni bir motif beliriyor. Japonlar yapar da teknoloji kullanılmaz mı hiç!


Foto: Enver Arcak
Foto: Enver Arcak
Foto: Enver Arcak

Kalehöyük’ün maketinde, katmanlar ve kültürel evreler, ziyaretçilerin bastığı düğmelerin yaktığı ışıklarla anlaşılabiliyor. Bir konsolu çevirerek höyüğün farklı katmanlarının görülebilmesi sağlanmış. Sadece bu kadarıyla bile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden fazla teknolojik unsur mevcut.

Foto: Enver Arcak

Foto: Enver Arcak


Japon işi olunca teknoloji, müzenin farklı yerlerinde karşınıza çıkmaya devam ediyor. Üç boyutlu canlandırmayla binlerce yıl önceki şehirde gezinti yaparak gündelik hayat, mimari ögeler herkesin anlayacağı bir şekle sokulmuş. Bu üç boyutlu canlandırmayı, bilgisayar oyunu sanan çocuklar 'silahlar nerede peki?' diye soruyorlarmış!

Foto: Enver Arcak


Foto: Enver Arcak

Mikasanomiya Anı Bahçesi'nin huzuru, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin büyüsüyle, Ankara'ya dönüşümüzü Hirfanlı Barajı ve Tuz Gölü rotası üzerinden yaptık. İyi de yaptık, çünkü ucu görünmeyen su görmek biz Ankaralılar'a iyi geliyor!


Foto: Enver Arcak


Foto: Enver Arcak


Foto: Enver Arcak


Foto: Enver Arcak




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi