Hıdrellez

11 yıldır her 5 Mayıs akşamı düzenlenen Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri, bu yıl ve bundan sonra gerçekleşmeyecek. Sebebi bu yıl ücretli olması kararına gösterilen tepkilerin, şenliği düzenleyen dernek ekibini küstürmesi. Korunması gereken kültürel değerlere sahip çıkma tutkusundaki bir ekibin hevesinin kırılması  üzücü, düşündürücü... 




Şenlikleri düzenleyen dernek, izdihamı önlemek, güvenliği sağlamak ve bir dolu uzun vadeli ulvi işleri gerçekleştirmek amaçlı (elde edilecek gelirle şenliğin finanse edilmesinin yanı sıra, mahalledeki ilkokulda oluşturulacak müzik atölyesiyle, Ahırkapı Roman Orkestrası'nı kurdukları gibi, geleceğin müzisyenlerine yol açacaklardı.)

Bu yıl 10 TL'lık biletlerle mekanı kaldırabilir kalabalıkla düzenlemeye karar vermişlerdi ancak, özellikle sosyal medyada ücretli olmasına gösterilen tepkilerin sonucu bundan sonra bu organizasyonu yapmaktan vazgeçtiler. Bu yılki Hıdrellez dileklerimden biri kültürel miras için emek harcayan bu ekip ve benzerlerinin kolay pes etmemesi. Bir diğer dileğim, içeriğini bilmeden at gözlükleriyle tepkiler gösterenlerin şapkalarını önlerine koymaları, yıkıcı olmaktansa yapıcı, katkı sağlayıcı olmayı öğrenmeleri. Daha ayrıntılı öğrenmek isteyenler için; http://www.hidrellez.org/




Hıdrellez Bayramı veya Hızır düşünüşü, farklı kültürlerin ortak değeridir. Mezopotamya, Anadolu, Orta Asya, İran, Balkanlar ve Doğu Akdeniz'de kabul gören, geçmişi çok eskilere dayanan bir ümit kutlamasıdır. Kimisi Hızır'ı, yaşam suyunu içip ölümsüzlüğe ulaşmış biri olarak, bahar aylarında aramızda dolaşıp bolluk ve sağlık dağıttığına inanır.  Kimilerine göre Hızır, bir kişiye verilen ismin ötesinde baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler.


Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan gün, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün sebebiyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs'a denk gelmektedir. Hıdrellez gecesi gül ağacının altına bırakılmak üzere dileğinizin küçük bir modelini yaparsanız, bunun Hızır’ın yardımıyla gerçekleşeceği söylenir. Dilekleri yazıp kırmızı kurdaleye bağlayarak gül ağacına asmakta başka bir yöntem. Bazıları ateş yakıp, dileğini diler ve ateşin üstünden atlar. Hıdrellez kutlu, tüm güzel dileklerin gerçekleşmesine vesile olsun! Hızır'ın mucizelerinin kalbi temiz, iyiliksever insanlarda çalıştığını hatırlatayım.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi