Susuz Su Perileri

24 Mayıs 2010'da yazdığım aşağıda yer alan "Susuz Su Perileri" bloguma konu olan heykelin, 18 yıl sonra, 21 Aralık 2010 tarihi itibarıyla CerModern'de kendisi için yapılan havuzda sergilenmeye başlanacağı haberini almıştım. Belediyenin deposunda kırık dökük vaziyetteki sürgün döneminin ardından dördüncü mekanı CerModern olacak. Katkımız olduysa ne mutlu, emeği geçenlere teşekkürler. Bu haberin ardından 4 ay sonra ziyaret etme fırsatını bulduğumda boş havuzda, ağızlarında ve bilumum yerlerinde plastik sulama hortumlarıyla suya kavuşacakları günü halen beklemekte olduklarını gördüm... 


Foto: Enver Arcak


Heykelin plastik hortumlarıdan kurtulduğu, havuzunda suya kavuştuğu gün  bu  yazıyı güncellemek dileğiyle, buyrun hikayesine;

18 yıldır susuz Su Perileri (Foto: Enver Arcak)

Kiminin Napoli, kiminin Viyana Belediyesi'nin hediyesi diye bahsettiği 'Su Perileri Heykeli'ni gözlerimle gördüğüm son yer Tandoğan Meydanı'ydı. 1924 yılında  Ankara'ya getirilmiş bronz heykel, attığı oklarla aşkın ateşleyicisi Eroslar ve Su Perileri Nymphalar'la bezeli, dünyanın en gezgin heykellerinden biridir. 18 yıldır harap vaziyette duran bu heykelin, tekrardan fıskiyelerinden sular akarak sergilenmesini sağlamak vadesi dolmuş bir borçtur.
 
Su Perileri Hacettepe Parkı'ndayken.
Heykelin 1924'de Avrupa'dan Ankara'ya başlayan yolculuğu, o dönemin belediye başkanı konumundaki Asaf Bey tarafından Hacettepe Parkı'na getirilmesi, bir yıl sonrada şimdiki Kızılay Meydanı'na yerleştirilmesiyle sürmüş. 1930'a kadar burada kaldıktan sonra, Gençlik Parkı'nın bulunduğu alana taşınmış, 50'lerde tekrar Hacettepe Parkı'na getirilmesiyle yolculuğu devam etmiştir.

  Su Perileri Kızılay Meydanı'ndayken, arkada  Cemil Ubaydın'ın evi, şimdiki 'Gökdelen' binasının bulunduğu yer.

Barok tarzı titiz işçilik ürünü bu heykel, 60'larda Tandoğan Meydanı'na taşınmış, 1992 yılına kadar tanıştığımız bu yerde kalmıştır. Ankaray inşaatı sebebiyle 'geçici olarak' kaldırılmasının ardından son görüldüğü yerse, belediyenin park ve bahçeler deposu olmuş. Heykelin talihsiz son yolculuğunun ardından bir kaç yıl önce tekrar hatırlanmasıyla, Resim Heykel Müzesi, Hacettepe Üniversitesi, Makina Kimya Endüstrisi gibi sergilemek isteyen talipler çıkmış olsa da bir sonuç alınamamıştır. Heykeli geçici olarak belediye deposuna kaldırması işini üstlenen mimar Mehmet Emin Çevik heykelin, tekrar Tandoğan'a konulmasını ücretsiz yapabileceğini söylemiş olsa da söylediğiyle kalmıştır.


 Su Perileri Tandoğan Meydanı'ndayken.

Çocukluğumda annemle bir yere gideceğimiz zaman,  "işeyen çocuklar heykelinin oradan geçecek miyiz?" diye sorardım. Çocukluğumun anılarından kalma bu heykel kim tarafından yapılmış, gerçekte nereden gelmiş araştırmasına başladığım bugünlerdeyse, kaynağı belirsiz karmaşık bilgiler yığınıyla karşılaştım. Araştırmaya devam edip hakkında daha fazlasını bulmak, dahası Su Perileri'nin suya kavuşacağı günleri görmek niyetindeyim. Bu amaca yönelik destek olacakların yardımlarını görmek ümidiyle.

Susuz kalmış su perileri (Foto: Hürriyet Arşivi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deney (2)

Ankara'nın Logosu

Yahudi Mahallesi